La musicoteràpia a l’Hospital de Torroella. Març 2021
Una bona notícia que ens vam assabentar pels mitjans de comunicació, el dimarts d’aquesta setmana és :“Ja fa una setmana que les residències de la regió sanitària de Girona es consideren “verdes”, és a dir, no han registrat cap cas de Covid-19 entre els seus residents i treballadors. Es tracta d’un total de 119 centres de gent gran. A més, el 93,59% dels usuaris i el 72,18% dels treballadors de les residències gironines havien rebut la primera dosi de la vacuna i el 91,3% dels usuaris i el 67,92% dels professionals també tenien la segona.”
Nosaltres podem informar-vos que tots i totes les persones residents i treballadores que voluntàriament hem volgut la vacuna ja la tenim posada, tan primera dosi com la segona. Així que els percentatges de vacunació als nostres centres és:
PERSONAL: 90 % del personal vacunat.
RESIDENTS: 95 % de les persones residents vacunades.
Dir-vos que hem iniciat les sortides a l’exterior i podem fer-ne una valoració molt positiva, fins ara.
Ja fa moltes setmanes que us anem enviant material gràfic de les activitats que es desenvolupen en la quotidianitat de les dues Residències. Ara volem fer un pas més. Cada setmana intentarem explicar-vos una activitat, com es porta a terme, però sobretot els beneficis que aporta, així estareu al cas del perquè es realitza.
Aquesta setmana us explicarem ELS TALLERS DE MUSICOTERÀPIA .
TALLERS DE MUSICOTERÀPIA :
Aquest taller ens permet:
1/ L’estimulació de les capacitats cognitives com són la capacitat d’atenció i concentració.
2/ Treballar el llenguatge perquè quan canten potenciem la fluència, evocació i comprensió verbal; i les cançons conegudes ho faciliten.
3/ Permet treballar la memòria, ja que quan es recorda la lletra de les cançons també s’evoquen records autobiogràfics (reminiscència). I això ens ajuda a millorar la possible desorientació.
4/ Millora el control dels trastorns emocionals i conductuals perquè es genera un espai terapèutic on es dona l’oportunitat de connectar amb les emocions i expressar-les.
Per exemple, una melodia pot evocar un record, un sentiment d’enyorança, de felicitat, de sorpresa, etc. Aquesta contenció, descàrrega i canalització dels sentiments ajuda a millorar l’ansietat, confusió, desconfiança, ira, tristesa, etc.
5/ Facilita la interacció social, l’estimulació corporal (ballar, picar de mans, etc.).
Per tant, tot això, augmenta la qualitat de vida de les persones residents.
Com el fem ?
Taller grupal de Memòria Musical (Musicoteràpia) amb l’Eloi.
L’Eloi canta música en viu acompanyat d’una guitarra, canta les cançons que les persones residents li demanen, cançons del seu temps que a ells els hi agraden.
Escolten música en viu, canten i si volen poden ballar asseguts a la cadira o de peu, picar de mans al ritme de la melodia etc.
Es procura treballar el record de la lletra de les cançons per estimular cognitivament
(Actualment per les mesures preventives de la COVID ens veiem obligats a fer-ho online).
Material gràfic del taller d’aquesta mateixa setmana:
De vegades, adaptem el taller a una activitat de grup i ens divertim molt. Podeu veure el vídeo que vam penjar al facebook el dijous 25 , on treballadors i treballadores ballàvem amb algunes persones residents i s’ho passaven d’allò més bé.( https://www.facebook.com/fundaciotm )